Shipway - Kirkleatham Crematorium

Open Public Places And Park Restoration
Back

This new build Crematorium and Natural burial site has been constructed on an agricultural field. It is bordered on two sides by main roads and on two sides by agricultural fields. The £610,000 landscaping scheme comprised of many elements needing varying skills all of which were duly undertaken with great care and professionalism by the CLS Landscape & Earthworks (CLS L&E) team. Co-operation with the main contractor constructing the crematorium was paramount to the success of this scheme.

Initially the site was excavated, reducing the level to provide an engineer formation suitable for the roads, car parks hardstanding’s and pathways. Following compaction and prior to the importation of the sub base a specialised reinforced geogrid was laid upon which stone was spread and compacted in layers, blinded with fine material then built up to required levels using macadam road base, base and wearing course layers.

CLS L&E constructed over 442 m2 of Access Road to Crematorium, including roadway kerbs and 452 m2 of Access road beyond the crematorium, including roadway kerbs. The car parking was split into three types:

Pedestrian movement around the site was not overlooked. 629m2 of self-binding Breedon Gravel pathways and 601m2 of concrete paving slabs to footpaths were also provided.

Whilst the Civil works were being undertaken the horticultural team had also been engaged on this diverse scheme. As this site was located at the lowest point of a forma agricultural field, in addition to the cemetery plot land drainage that was required, a deep cut- off drain was installed to prevent water run-off from the surrounding fields. All the drainage was channelled into a newly created pond complete with water feature, providing both a natural environmental habitat/ SUDS scheme. The majority of the site was seeded with amenity grass seed, however the client instructed the team to lay 1000m2 of turf in prominent areas surrounding the crematorium building and the ornamental planting areas.

As the scheme was adjacent to a busy a main road, there was potential for the intrusion of road noise in a sensitive environment. To reduce the impact, acoustic fencing was erected along with the planting of traditional native hedging. The landscaping was completed with the planting of nearly 300 trees comprising a mixture of both native and ornamental.

The quality of construction is further demonstrated at the entrance, where the construction of a random sandstone gateway complete with pillars was built. The works were completed with the installation of signage, seating and lighting and grasscrete overspill parking.

Login

Enter Your Details Below